top of page

Ziek, beter, op je best; hoe jij een betere ondernemer wordt!

Op mijn site, onder de kop Visie, staat een best wel vreemde zin. Er staat: het hebben van een beperking kan een toegevoegde waarde opleveren voor de ondernemer. Een zin waarbij ik me voor kan stellen dat je resoluut ‘nee’ zegt en je hoofd schudt.


Want ziek zijn levert beperkingen op. Maakt dat je dingen niet meer kan die je eerst wel kon. Of maakt dat dingen die eerst vanzelf sprekend waren nu moeizaam gaan. Ziek worden geeft zorgen, maakt verdrietig, somber, boos en geeft frustratie. Ziek zijn geeft jou als directeur/eigenaar stress. Sommige ondernemers stoppen hun hoofd in het zand om zo de gevolgen van ziekte niet aan te hoeven kijken. Zij willen hun ‘ziek zijn’ niet aanvaarden en accepteren de verandering niet.


Als je zo naar ziekte kijkt, begrijp ik dat het moeilijk is het eens te zijn met mijn visie. En ik begrijp heel goed, dat het je eerste reactie is als je als ondernemer ziek wordt. Dan kan en wil je dat niet accepteren. Als je wat verder bent, is mijn ervaring, zal je je realiseren dat je weinig keus hebt. Je kunt in protest blijven gaan. Maar het levert je niets op.


Je moet verder. In de nieuwe veranderde situatie. En dat kan!


Kijk maar om je heen. Heel veel mensen functioneren prima met een beperking. Als je over je ziek zijn gaat praten hoor je wat anderen mankeert, vaak zonder dat je dit hebt geweten. Zij hebben hun weg gevonden om met hun beperking om te gaan. Sterker nog, vaak zegt men achteraf dat de ziekte hen wat ‘gebracht’ heeft. En dat is waar dit blog over gaat.

Het gevolg van ziekte op leven en werken:

  1. Ziekte kan jou als ondernemer een inzicht geven wat je niet gehad zou hebben als je niet ziek was geworden.

  2. Het maakt je bewust van je kwetsbaarheid. Waardoor je gerichter keuzes maakt.

  3. Het geeft het besef dat jij altijd zelf verantwoordelijk bent voor de manier waarop je je leven wilt leven. Als slachtoffer? Of neem je daar waar mogelijk de regie.

  4. Laat je nadenken over de vraag of je manier van leven voor de ziekte, de voor jou gewenste weg is om te werken en te leven.

Een aantal voorbeelden van ‘de toegevoegde waarde’ die de mensen die ik heb gecoached in de afgelopen jaren door ziekte hebben ervaren:

- Ik heb geleerd bewuster keuzes te maken, waardoor ik intenser en grootser leef.

- Ik heb geleerd prioriteiten te stellen en te doen wat echt belangrijk voor mij is.

- Ik sta dichter bij mij familie en werknemers. Ik maak nu echt contact.

- Ik relativeer de dingen die gebeuren in mijn onderneming beter.

- Ik begrijp mijn cliënten beter, omdat ik aan hun kant heb gestaan.

- Ik zorg beter voor mezelf en pleeg geen roofbouw meer.

- Ik kies er nu voor meer tijd door te brengen met mijn familie in plaats van al mijn energie in

mijn bedrijf te stoppen.

- Ik ben beter in balans. Waardoor ik meer geniet van mijn leven.

Natuurlijk hebben deze mensen de positieve verandering niet van de ene op de andere dag door kunnen zetten. Het heeft tijd en moeite gekost. Eerlijk kijken naar jezelf en bewust kiezen welke weg je wil bewandelen. Daar op gefocust blijven in de loop van de tijd, is misschien nog wel het moeilijkst. Er echt een nieuwe manier van leven van maken, waarbij je een oud patroon omzet naar een nieuwe manier van leven en werken.

En wat levert ziek zijn jou op? Of voor de gezonde lezers: wat levert het feit dat je niet ziek bent jou op. Waar wordt jij je van bewust?

  • Leef je voluit? Vanuit je hart?

  • Doe je de dingen waar je echt blij van wordt.

  • Haal jij alles eruit wat er in zit?

Ik ben benieuwd en hoor het graag!

Wil of moet je het roer omgooien. Ik kan je daar bij helpen. Binnen de verschillende programma’s van ‘De Betere Ondernemer’ wordt aandacht besteed aan het vinden van een nieuwe manier van werken en leven. En leer je hoe je die eigen maakt en waar je voor wil staan. Stevig. Klaar om weer krachtig en voluit te ondernemen.


Nieuwsgierig geworden. Klik op deze link om de verschillende programma’s te bekijken.


Wil je direct contact met me opnemen. Dat kan natuurlijk ook. Bel op 06-29155688.

Sigrid Jansen


live_max.png
Extra
Schrijf je in voor de e-zine
Recent
Volgen
  • DBOLinkedIn.png
  • twitterDBO.png
bottom of page