top of page

Directeur zoek het zelf maar uit!

Het gebeurt niet zo vaak, dat ik boos ben. Boos en verbaasd.

Een directeur van een stichting heeft een hersenbloeding gehad.

Hierdoor ervaart zij beperkingen en kan zij niet als vanzelf haar functie oppakken. Energetisch heeft zij fors moeten inleveren. Vermoeidheid speelt een grote rol. Ook haar vermogen om haar aandacht te verdelen over verschillende taken, haar snelheid om informatie te verwerken, focus te hebben en zich te concentreren is vermindert. Hierdoor ervaart zij chaos, het lukt haar niet voldoende structuur in haar dag en werkzaamheden aan te brengen.

Als stichtingsdirecteur functioneerde zij voor de hersenbloeding al niet optimaal. Zij is hier door de raad van toezicht op aangesproken. Zij heeft moeite orde te bewaren in de groep van medewerkers en de communicatie met hen verloopt niet vloeiend. Zaken dreigen te escaleren, met alle gevolgen van dien.

De raad vindt dat er wat moet gebeuren.

Er moeten zaken veranderen. Tegelijkertijd spreken ze uit dat ze haar als directeur graag willen behouden. Ze heeft een hart van goud, passie voor haar stichting en een goed contact met de bezoekers. Zij is het boegbeeld van de organisatie.

De stichtingsdirecteur zoekt contact met De Betere Ondernemer. Ze wil graag begeleid worden tijdens de terugkeer naar haar werk. Ze weet dat ze zaken anders aan zal moeten leren pakken en is bereid er voor te gaan. Er is een hoge mate van commitment. Zelf heeft zij echter geen financiële mogelijkheden het traject te betalen. Het zal gefinancierd moeten worden door de stichting.

De Raad van toezicht besluit geen geld te willen uitgeven voor een begeleidingstraject.

En daarmee komt de stichtingsdirecteur alleen te staan.

Want hoe kan zij nu optimaal terugkeren? Zij heeft geen ervaring met het hebben van een hersenbloeding. Weet niet wat een goede opbouw in werkuren is. Heeft geen idee hoe zij nieuwe vaardigheden kan onderzoeken en aanleren. Hoe moet ze dit alles aanpakken?

Hier ligt een gemiste kans!

Daar waar medewerkers over het algemeen alle steun en tijd krijgen om terug te keren naar eigen werk (re-integratie spoor 1), moet deze directeur het zelf uitzoeken.

De kans is groot dat ze het niet gaat redden.

Dat ze snel overbelast zal raken, zowel fysiek als mentaal. Hierdoor zullen haar klachten toenemen en dit zal haar herstel negatief beïnvloeden. Ze zal verder achterop raken dan ze nu is. Uiteindelijk zal het bestuur het besluit nemen dat er een andere directeur het roer over moet nemen en zit de huidige directeur uitgerangeerd thuis op de bank.

Geef en gun ook mensen op topposities de kans terug te keren in de organisatie door hen te begeleiden in het proces na ziekte.


Extra
Schrijf je in voor de e-zine
Recent
Volgen
  • DBOLinkedIn.png
  • twitterDBO.png
bottom of page