top of page

5 Succesfactoren voor optimaal ondernemen

In een vorig blog heb ik geschreven over ‘bevlogen ondernemen, in de waan van de dag’. Daarin werd duidelijk dat beiden een risicofactor in zich hebben. Bevlogen ondernemers kunnen doorslaan naar bezeten ondernemers. En het steeds werken in de waan van de dag kan er toe leiden dat je verslaafd raakt aan het blussen van brandjes blussen, omdat het een adrenaline boost oplevert.

Maar wat moet je als ondernemer dan in de gaten houden om gezond en optimaal te ondernemen? Wat is nodig om gezond te blijven, de stress beheersbaar te houden en er voor te zorgen dat jij optimaal functioneert zodat zich dit positief terugvertaalt in je bedrijf?

Winst door ‘bewust ondernemen’

Naar mijn idee spelen een aantal factoren een rol als het gaat om optimaal en gezond ondernemen. Factoren die elkaar beïnvloeden en versterken. Ze hebben elkaar nodig om in balans te zijn. De balans vinden en bewaren is voor iedere ondernemer een uitdaging.

Begin de dag met een moment van bezinning. Doorloop de 5 succesfactoren en stel jezelf scherp voor de dag die komen gaat. De 5 succesfactoren vragen elke dag aandacht. Dag, na dag, na dag. Door bewust de aandacht te richten, wordt je geest gescherpt op wat essentieel is voor jou als ondernemer. Waar wil je tijd en aandacht aan besteden vandaag. Zo creëer je een efficiëntere werkdag. Uiteindelijk betekent dat winst! Winst in tijd, in welbevinden, in alle facetten van het ondernemen.

1. Vitaliteit

Een gezond bedrijf begint bij een vitale eigenaar. Vitaliteit kenmerkt zich door een gezonde levensstijl; voldoende slapen, ontspannen, gezond eten en beweging, mentaal en fysiek fit zijn. Vitale ondernemers hebben veerkracht en levenskracht.

2. Bevlogenheid

Bevlogenheid is iets wat je aan een ondernemer ziet. Het ziet eruit als verliefdheid, als een bijzonder soort energie. En je vóelt het, bevlogenheid is ouderwets ‘in je sas’ zijn. Het is plezier, gratis energie. Maar het is wel altijd ergens op gericht. Op zingeving, betekenis willen hebben *. Bevlogen ondernemers doen wat ze raakt.

3. Focus

Weten welke koers je wil varen en je daar op richten. Je hierin niet teveel afleiden laten door de dagelijkse onverwachte zaken die voorbij komen. Check regelmatig of je als ondernemer op koers ligt. Stel zo nodig bij. Naast een jaar- en meerjarenplan heb je focus nodig op dag-, week- en maandniveau. Gefocuste ondernemers liggen op koers.

4. Regie

Beslissingen nemen. Jij, als directeur/eigenaar, bepaalt. Jij bent kaptein op jouw schip en staat achter het roer. Keuzes maken en grenzen bewaken spelen een belangrijke rol. Ondernemers die de regie hebben nemen zelf hun beslissingen en dragen hiervoor de verantwoordelijkheid.

5. Genieten van succes

Het bewust stilstaan bij je successen is essentieel voor een ondernemer. Het voedt je bevlogenheid, het is de beloning voor het ’van betekenis willen zijn’. De missie is geslaagd. Succesvolle ondernemers vieren hun prestaties.

Ondernemers die bovenstaande items onder de knie hebben zijn in balans. Maar wellicht behoor je tot de grote groep ondernemers die hiermee worstelt en zoekend is naar meer stabiliteit, rust en ruimte op de dag. Mocht je willen weten hoe je dit kunt bereiken, vul dan het contactformulier in. Ik neem contact met je op en kom hierover graag met je in gesprek.

*Bevlogenheid: definitie van Marja den Boer

Extra
Schrijf je in voor de e-zine
Recent
Volgen
  • DBOLinkedIn.png
  • twitterDBO.png
bottom of page