top of page

Ontspan en tank bij!

In de blogserie ‘vermoeidheid na ziekte’ is voldoende ontspannen een van de adviezen om vermoeidheid te beperken en je energieniveau positief te beïnvloeden. Dit is altijd van belang, maar zeker als je herstellend bent na ziekte of overbelast bent.

Wellicht is ontspannen veranderd nu je ziek bent geweest of is het anders nu je overbelast bent en moet je opnieuw onderzoeken waar jij energie van krijgt of hoe je bij tankt. Ontspannen kan je op verschillende manieren uitleggen en toepassen. Het is ook voor iedereen anders. Waar de een blij wordt van een barbecue met vrienden, wil de ander liever wandelen over de hei.

Ontspanning is meer dan het doen van een ontspanningsoefening

We zeggen al snel als iemand moe is of aangeeft dat hij teveel hooi op zijn vork heeft: ‘zorg dat je genoeg ontspant’. Maar wat bedoelen we dan eigenlijk? En neem je als ondernemer überhaupt tijd voor ontspanning of…..?

Ontspannen kan op verschillende manieren worden uitgelegd. In de volksmond worden de manieren door elkaar gebruikt. In mijn beleving kun je onderscheid maken tussen:

  • Ontspannen zijn

Betekent zoveel als alle in- of aanspanning loslaten. Zowel fysiek als mentaal, oppervlakkig als op diepere lagen. Dit is in onze drukke maatschappij een hele uitdaging. Ontspannings- of mindfulness oefeningen, meditatie, massage of yoga kunnen je helpen om deze toestand te bereiken. Ook gedachten en overtuigingen zullen onder de loep genomen moeten worden om (ongemerkte) aanspanningen los te kunnen laten.

of

  • Ontspannend bezig zijn

Het doen van een activiteit die energie geeft, waar je van bijtankt en van geniet. Deze activiteit kan actief of passief zijn. Een voorbeeld van actieve ontspanning is tuinieren, terwijl luisteren naar rustige muziek een meer passieve activiteit is. Ben je de hele dag mentaal inspannend bezig geweest dan is het ter ontspanning prettig een fysieke activiteit te ondernemen, waarbij je even niet na hoeft te denken.

Essentieel is iets te vinden wat bij je past!

In het land bestaan veel verschillende visies op ‘ontspannen’ en diverse stromingen die hun eigen methode hebben. En dat is mooi, want zo is er voor iedereen een manier die passend is. Die goed voelt en waar iemand mee uit de voeten kan. We zijn immers allen verschillend met onze eigen behoeften en voorkeuren. Op internet is hier veel informatie over te vinden.

Ontspanning biedt tegenwicht aan de dagelijkse stress

Regelmatig ontspannen is nodig om in balans te blijven. Het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid is nodig om niet door te schieten naar over-, maar ook niet naar onderbelasten. Zo voorkom je het ontstaan of voortbestaan van fysieke of mentale klachten. Waar die balans ligt is voor een ieder anders. En ook per levensfase of situatie kan deze verschillen.

Opvallend is dat ondernemers die ziek of overbelast zijn geweest en in de herstelfase zitten het vaak moeilijk vinden om te ontspannen. Ze zijn zo gericht op opbouwen dat rust en ontspanning minder aandacht krijgt. Terwijl deze groep juist de rust en ontspanning nodig heeft om weer in balans te komen. Het bevordert herstel en voorkomt een terugval. Dit is een bijzonder fenomeen.

Wat heb jij nodig om tot ontspanning te komen? En van welke activiteiten geniet jij en krijg jij energie? Onderneem ze!

Extra
Schrijf je in voor de e-zine
Recent
Volgen
  • DBOLinkedIn.png
  • twitterDBO.png
bottom of page