top of page

Is jouw bedrijf een stuurloos schip?

Het kan zo maar gebeuren!

Dat niet een van je medewerkers maar jij als baas ziek wordt. En dan bedoel ik niet ziek voor een paar dagen of een weekje, maar serieus ziek. Waardoor jij langdurig afwezig bent.

Wat gebeurt er dan in jouw bedrijf?

Gaat alles rustig door en weet iedereen wat hij of zij moet doen of wordt het een stuurloos schip, waar iedereen maar wat doet omdat alle regie weg is.

Ik kan mij zo voorstellen dat je als directeur/eigenaar van je bedrijf nooit zo stilstaat bij deze vraag. Maar de vraag is reëel. Het kan gebeuren dat je getroffen wordt door een hersenbloeding, gewond raakt door een ski-ongeval of dat je iets anders overkomt waardoor je langere tijd uit de running bent. En dat komt altijd onverwacht.

Het is zinvol om als bedrijf hierop voorbereid te zijn. Dat er een plan wordt gemaakt waarin staat beschreven wat er moet gebeuren en wie welke verantwoordelijkheid heeft op het moment dat jij als baas ziek en afwezig bent.

Een plan geeft rust bij jou als eindverantwoordelijke en duidelijkheid bij jouw medewerkers.

Daarbij heeft het een ander groot voordeel als jouw bedrijf kan doordraaien zonder jouw aanwezigheid. Jij krijgt als mens de tijd en ruimte om te herstellen. En dat is waardevol en belangrijk. Want maar al te vaak moet een ondernemer snel weer aan de slag, heeft hij geen tijd voor rust en is opbouwen er niet bij. De kans dat je als mens op die manier nooit meer optimaal herstelt is groot. Daardoor zullen klachten blijven bestaan die voorkomen hadden kunnen worden. Ook het risico op opnieuw uitvallen is aanwezig. Dan ben je nog veel verder van huis en kost het dubbel zo veel tijd om te herstellen. Zonde.

Maar duurzaam herstellen is een kunst.

Duurzaam herstellen is een kunst die je waarschijnlijk niet beheerst omdat je niet elke dag ziek wordt en tijdens je herstel beperkingen ervaart. Support is dan op zijn plek. Een klankbord door iemand met verstand van zaken. Die wel ervaring heeft in de gevolgen van ziekte, de invloed op je functioneren kent en die weet hoe je koerst op duurzaam herstel. Zodat jij als ondernemer er alles uit haalt wat er in zit. Ondanks dat je situatie verandert is. Als je niet langer 60 uur kunt werken in de week maar slecht 24 uur volhoudt, hoe zorg je dan dat je je werk goed organiseert en wat is er voor nodig je daar goed bij te voelen.

Dus zorg voor support tijdens je herstel, zodat je krachtig terug kan keren naar je bedrijf om het roer weer over te nemen.


Extra
Schrijf je in voor de e-zine
Recent
Volgen
  • DBOLinkedIn.png
  • twitterDBO.png
bottom of page