top of page

Vermoeidheid rode draad bij ziekte

In de afgelopen jaren heb ik mensen met een zeer grote verscheidenheid aan problematiek begeleidt. Bij al die verschillende ziektebeelden is er een klacht die ik bijna altijd voorbij hoor komen. Of het nu gaat om herstel na een hersenbloeding, verwijdering van een tumor, gevolgen van de ziekte van Crohn, een hartinfarct of de ziekte van Lyme. Vermoeidheid is hierin de gemene deler. Bijna alle mensen die beperkingen ervaren hebben te maken met een verminderd energieniveau en toegenomen vermoeidheid.


Normale vermoeidheid

Ook gezonde mensen kennen vermoeidheid, het verschil met de situatie voor de ziekte is dat mensen veel sneller vermoeid raken, sterkere klachten ervaren en minder snel herstellen. Bij normale vermoeidheid is er doorgaans een duidelijk aanwijsbare reden, zoals slecht geslapen of hard gewerkt. Door voldoende rust te nemen verdwijnt de vermoeidheid ook weer.

Pathologische vermoeidheid

Als gevolg van bijvoorbeeld hersenletsel of de ziekte van Lyme treedt vermoeidheid versneld op bij mentale en/of fysieke activiteiten, heeft men langere tijd nodig om te herstellen en heeft de vermoeidheid een negatieve invloed op het dagelijks functioneren. Daarnaast is slaap niet meer toereikend om de vermoeidheid helemaal te doen verdwijnen.


De impact van vermoeidheid

De impact van vermoeidheid kan enorm zijn. Iets wat veel mensen die het niet betreft zich niet realiseren. Vermoeidheid heeft gevolgen voor het privé-, sociale- als werkleven. Denk aan:

 • met kinderen en partner niet alles mee kunnen doen

 • tijd nodig hebben om te herstellen en te rusten

 • onbegrip en frustratie van anderen omdat vermoeidheid ‘onzichtbaar’ is

 • geen zin om ‘leuke dingen te doen of af te spreken met vrienden of familie

 • minder lang kunnen concentreren

 • werken is minder lang mogelijk

 • pauzes op de werkdag zijn nodig om het vol te houden

 • er is afleiding op de werkplek die de vermoeidheid verergert

 • taken zijn niet meer goed uit te voeren, kans op fouten maken neemt toe


Als directeur van je eigen bedrijf kan deze impact ver strekkende gevolgen hebben. Jij hebt grote belangen je bedrijf draaiende te houden. Je moet door, je bedrijf heeft je aandacht nodig. Je kunt niet verslappen. Toch heb je meer tijd nodig om te rusten en minder energie te besteden op de dag.

Dan is het noodzakelijk een nieuw ritme te vinden om de zaken die moeten gebeuren af te stemmen op de hoeveelheid energie die je hebt. Dat is een behoorlijke uitdaging.


Hoe nu verder?

Er zijn een aantal zaken die je als ondernemer kunt doen om je beperkte belastbaarheid positief te beïnvloeden:

 • Goed slapen

 • Gezond eten

 • Voldoende bewegen

 • Plannen van de dag en week

 • Ontspannen, om energie op te laden

 • Aanvaarden van de veranderde situatie

 • Omgeving informeren; privé, sociaal en binnen het bedrijf

 • Andere copingstijl aanleren; zoals keuzes maken, nee leren zeggen, pauzeren, hulp vragen


Van weten naar doen

Nu lijkt deze opsomming deels een open deur en wellicht gemakkelijk toe te passen. In de praktijk blijkt het moeilijk dit alles consequent uit te voeren en er een nieuwe leefstijl van te maken. In het volgende blog leg ik uit hoe je als ondernemer bovenstaande items toe kan passen. Heb je al eerder behoefte aan ondersteuning bij het eigen maken van een nieuwe leefstijl, neem dan contact met me op voor meer informatie via mail info@debetereondernemer.nl of bel: 06-29155688.

Extra
Schrijf je in voor de e-zine
Recent
Volgen
 • DBOLinkedIn.png
 • twitterDBO.png
bottom of page