top of page

Beperkte helden

Vannacht kon ik niet slapen en ben ik naar beneden gegaan om een kop thee te drinken en even wat te lezen. Bladerend door het blad ‘Helden’ kom ik een interview tegen met Maarten van der Weijden, topzwemmer die olympisch goud won in 2008 nadat hij in 2001 acute leukemie kreeg. Hij bemerkte allerlei belemmeringen, zoals sneller moe zijn, ogen die niet goed stonden en het ontbreken van motivatie, waardoor het sporten niet meer ging. Hierna volgt een stuk over voetballer Fernando Ricksen waarbij de dodelijke ziekte ALS is geconstateerd. Ondanks zijn beperkingen staat Fernando midden in het leven en wil hij wel de eerste zijn die deze ziekte verslaat.


Gezondheid belangrijkste in het leven

Tot slot lees ik het gesprek met Richard Krajicek. Hij heeft zijn proftenniscarrière op moeten geven door ernstige problemen met zijn ellenboog. Ook kreeg hij vorig jaar knieproblemen en is zijn vrouw langdurig ziek geweest. Dit bleek het gevolg van een bacterie. Uiteindelijk werd de juiste behandeling gevonden. Hierdoor is Richard in gaan zien dat gezondheid toch het belangrijkste is in het leven.


Kan ik blijven ondernemen

Het belang van gezondheid onderstreep ik uiteraard. Ik realiseer mij dat de situaties van deze sporters vergelijkbaar zijn met die van de zieke ondernemers die ik coach. In beide gevallen rijst de vraag: kan ik blijven doen wat ik doe. Ik hanteer hiervoor een grove onderverdeling voor ondernemers bij herstel na ziekte;

  • Eenvoudige problematiek; blijven werken in je eigen bedrijf, herstel op eigen kracht

  • Gemiddelde tot complexe problematiek; blijven werken in je eigen bedrijf, waarbij je tijdens de terugkeer support nodig hebt van een coach om terugval te voorkomen en een nieuwe manier van werken te vinden

  • Zeer complexe problematiek; moeten stoppen met je huidige bedrijf omdat er teveel belemmeringen blijvend aanwezig zijn waardoor ondernemen in de huidige constructie niet langer mogelijk is


Leven na de topsport

Fernando is noodgedwongen gestopt met voetballen, er ligt geen nieuwe carrière in zijn verschiet. Richard heeft moeten stoppen als proftennisser en heeft inmiddels een andere invulling aan zijn bestaan gegeven. Fernando en Richard vallen beiden in de 3de categorie. Maarten heeft zijn topsport carrière kunnen hervatten en had een coach om hem hierbij te ondersteunen. Het heeft hem tot een olympische titel gebracht. Hiermee behoort hij tot de 2de categorie.


Een coach net als bij de profs

Ook ondernemers die tot deze 2de categorie behoren kunnen baat hebben bij een coach. Het gaat om directeur/eigenaren die herstellend zijn na ziekte en hun eigen bedrijf voort willen zetten, maar zodanig belemmeringen ervaren dat hervatten van werk niet vanzelf gaat. Een coach helpt je door deze fase heen en ondersteunt jou als ondernemer tijdens de periode van herstel, om krachtig te herstellen, een nieuwe manier van werken te vinden en duurzaam je werk te hervatten. Het is de moeite van het overwegen waard.


Extra
Schrijf je in voor de e-zine
Recent
Volgen
  • DBOLinkedIn.png
  • twitterDBO.png
bottom of page