top of page

De schaamte voorbij......

We leven in een snelle wereld waarin je meetelt als je sterk, flexibel en succesvol bent. Als ondernemer is dit het beeld wat je van jezelf naar buiten wil brengen. Maar achter de deuren van bedrijven gaat veel leed schuil. 1 op de 8 medewerkers heeft te maken met een burn-out. De verhouding bij ondernemers ligt mogelijk nog hoger. Het leed wat het gevolg is van langdurig stress of een burn-out is niet te overzien. Persoonlijk is er het gevoel gefaald te hebben, schaamte, verdriet, frustratie dat het jou als ondernemer overkomen is. Je vindt dat je zwak bent en het is je eigen schuld. Dit helpt je nog een aantal stappen dieper de put in.

Ook financieel is het een nachtmerrie. Want echt uitgerangeerd zijn, betekent geen inkomen kunnen genereren, het voortbestaan van je bedrijf staat op het spel. Het bedrijf waar je zo hard voor hebt gewerkt, jaar in jaar uit. Nu is je zaak je tot last en een extra stressbron. Was het dan allemaal voor niets?

Durf jij er open over te zijn?

Uitkomen voor je ‘situatie’ is voor de vrouwelijke ondernemers onder ons uiteindelijk wel een optie. Zeker als we op het punt zijn beland dat we echt duidelijk voelen dat we ver over grenzen gaan of als we zijn uitgevallen en weten dat we het tij moeten keren. Wij voelen ons gesterkt als we horen dat we niet de enige zijn. Willen graag in gesprek met ‘gelijken’, gevoelens delen, tips en adviezen uitwisselen en voelen ons daar beter door. Hierover praten met anderen is voor de meeste mannelijke ondernemers in de weg naar hun ondergang geen optie. Ze willen zichzelf groot houden en accepteren geen hulp. Ze kunnen hun eigen boontjes doppen en weten echt wel waar ze mee bezig zijn. Tot aan het moment dat de burn-out duidelijk zijn intrede heeft gedaan, is hier aan toegeven moeilijk. De schaamte is groot en van kinds af aan heb je geleerd trots te zijn, door te zetten en je rug te rechten bij tegenslag. Word wakker! Je kan het tij keren!

Het kan anders

Kwetsbaarheid is kracht en fouten maken mag, dat zouden alle kinderen op jonge leeftijd moeten leren. Onze generatie heeft dat niet voldoende geleerd. Het mooie nieuws is dat je deze instelling kunt ontwikkelen, ook op latere leeftijd. Het kan zeer bevrijdend zijn te ervaren en werkelijk te voelen dat bewust andere keuzes maken maakt dat je beter in je vel zit. Als mens kun je leren dichter bij jezelf te gaan staan en de dingen te doen die bij je passen. Dat geldt voor zowel mannelijke als vrouwelijke ondernemers.

Het tij keren

Je bent een moedig mens als je jouw omstandigheden aan durft te kijken en bewust andere keuzes gaat maken dan je tot nu toe deed. Het is onnodig te wachten tot je in je burn-out beland. Blijf het moment dat je niet meer je bed uit kunt komt voor en onderneem actie!

Dat begint bij: Erkennen dat zaken moeilijk zijn, helder krijgen waar stressbronnen liggen, zien waar je onvoordelige keuzes maakt en weer op zoek gaan naar wat echt blij maakt, wat bij je past. Breng in kaart: wat wil je en wat kun je? Vandaaruit kun je opnieuw keuzes maken en wordt duidelijk wat je moet doen om weer vrij en ontspannen te leven en te werken.


Extra
Schrijf je in voor de e-zine
Recent
Volgen
  • DBOLinkedIn.png
  • twitterDBO.png
bottom of page