top of page

Ondernemer, 5 tips om je voor te bereiden op uitval

Daar zit je dan, thuis op de bank. Even niet in staat mee te draaien in de werkende maatschappij. Onrust maakt zich van je meester. Hier hoor je niet. Je was bezig met innoveren, groeien en ontwikkelen van je bedrijf. Als directeur-eigenaar heb je helemaal geen tijd om ziek te zijn. Je wil doorwerken. Maar een beroerte heeft je plannen gedwarsboomd.

Herken je dit? Wellicht zeg je ‘ja’ en zit je in een soortgelijke situatie waardoor werken momenteel niet lukt. Dit kan natuurlijk een heleboel verschillende oorzaken hebben. Kanker, een depressie, hartproblemen, een ongeval. Dan ervaar je klachten en beperkingen en is werken even niet vanzelfsprekend.

Zeg je nee, dan ben jij die directeur-eigenaar die (nog) niet te maken heeft met ziekte. Je kunt al je aandacht richten op je bedrijf. Ik begrijp dat de verleiding groot is om te denken; ziek worden overkomt mij niet. Maar diep in je hart weet je dat ook jij gewoon een keer aan de beurt kunt zijn. In dit blog zoomen we in op de maatregelen die jij binnen je bedrijf kunt nemen om je voor te bereiden op uitval.

Hoe zorg jij, als ondernemer, er voor dat schade aan je bedrijf zo veel als mogelijk beperkt wordt? Stel jezelf eens de volgende vragen:


 • Ben ik verzekerd tegen ziekte en is die verzekering nog ‘up-to-date’?

 • Heb ik een andere manier om financieel een periode te kunnen overbruggen? En hoe lang zing ik het dan uit?

 • Heeft een van mijn medewerkers een goed beeld van wat er moet gebeuren als ik uitval?

 • Of als je alleen werkt; heb je een back-up geregeld? En praat je deze geregeld bij?

 • Heb je zaken goed op schrift en is dat terug te vinden in de systemen of zit er veel in je hoofd, waardoor overnemen niet gaat.

 • Zijn processen geautomatiseerd, daar waar mogelijk?

 • Hoe lang blijft jouw bedrijf overeind als je ziek bent?


De volgende 5 tips helpen om vooraf een aantal zaken te regelen. Zodat je als directeur-eigenaar tijdens afwezigheid door ziekte zakelijk gezien staande blijft:

1. Maak een keuze in hoe je je verzekert tegen ziekte

Als ondernemer kun je je op verschillende manieren verzekeren tegen ziekte:

 • Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten

 • Aansluiten bij een broodfonds

 • Zelf kapitaal aan de kant zetten als reserve voor een periode van ziekte

Welke keuze je ook maakt, evalueer om de paar jaar of de gekozen optie nog volstaat of dat deze aanpassing vereist om dat je bedrijfssituatie is veranderd.

2. Breng in kaart hoe je bedrijf kan doordraaien tijdens jouw afwezigheid

Als je personeel in dienst hebt en/of beschikt over een MT ben je in de gelegenheid te bespreken welke zaken zij van jouw overnemen bij afwezigheid. Breng je taken in kaart. Maak met je MT/personeel afspraken over de taakverdeling bij uitval. Leg deze afspraken ook vast in een document. Hoe duidelijker de afspraken op dit vlak, hoe beter je je afwezigheid gewaarborgd hebt. Zet eens per jaar de gemaakte afspraken op de agenda.

Als je alleen werkt is het van belang na te denken wie jouw back-up kan zijn. Aan wie kun je vragen een deel van je werk over te nemen bij afwezigheid. Bespreek dit onderwerp met de persoon in kwestie zorgvuldig en leg zaken vast. Ook over betaling, duur, hoeveelheid uren, taakinhoud voor overgenomen diensten. Neem eens per jaar de tijd om gemaakte afspraken samen door te nemen en zo nodig bij te stellen.

3. Hanteer een overzichtelijk dossiersysteem van elke klant of elk project

Maak als ondernemer gebruik van een digitaal dossiersysteem. Sla dit zodanig op dat ook personeel er bij kan. Op deze manier is informatie terug te vinden, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen.

Daarnaast is het van belang de dossiers up-to-date te houden. Voorkom dat niet allerlei project- en klantinformatie enkel in jouw hoofd of dat van je personeel zit. Dit maakt je bedrijf kwetsbaar.

4. Zorg voor een doorlopende inkomstenstroom

Bekijk of er manieren zijn om je bedrijf door te laten draaien zonder dat jij aanwezig bent. Welke producten of diensten kun je in de markt zetten die ‘zichzelf’ verkopen en waarbij de processen te automatiseren zijn. Denk aan het ontwikkelen van een App, een online programma of E-book die na betaling te downloaden zijn. Het werk zit in de ontwikkeling van de App, het programma en het schrijven van het E-book. Daarna kunnen ze besteld worden in een geautomatiseerd programma waardoor jij je niet met de afhandeling hoeft bezig te houden. Hierdoor kun je inkomsten genereren in een tijd van ziekte.

5. Blijf een bevlogen en betrokken ondernemer

Voor een deel is ziekte niet te voorkomen. Voor een ander deel heb je wel invloed op je eigen situatie. Kies voor een leefstijl met gezonde voeding, voldoende slaap en elke dag beweging.


Naast deze zaken is het belangrijk af en toe naar jezelf te kijken. Vraag je af: ben ik nog bevlogen en betrokken als ondernemer? Of heb je als directeur altijd haast, werk je voortdurend onder druk, raak je bedolven onder alles wat je moet doen, doe je alles maar half, heb je geen aandacht voor anderen.

En? Hoe gaat het met je?

Wellicht kom je tot de conclusie dat je wordt geleefd door de waan van de dag, je niet meer aan het roer staat, de controle kwijt bent.

‘De Betere Ondernemer’ heeft een kort maar krachtig programma voor ondernemers die behoefte hebben hun situatie te onderzoeken en tijdig in actie te komen in plaats van af te wachten tot ze werkelijk overbelast raken en uitvallen. Neem een kijkje op:

Ik kom graag met je in contact.

Sigrid Jansen


Extra
Schrijf je in voor de e-zine
Recent
Volgen
 • DBOLinkedIn.png
 • twitterDBO.png
bottom of page