top of page

Bevlogen ondernemen, in de waan van de dag

‘Bevlogen ondernemen’ en ‘de waan van de dag’ zijn twee uitspraken die elkaar wellicht tegenspreken. De vraag is of ze naast elkaar kunnen bestaan. Kun je bevlogen zijn en toch opgeslokt worden door de waan van de dag? Of gaan die twee niet samen?

Er is veel geschreven over bevlogenheid. De korte definitie uit het woordenboek luidt; bezield, geestdriftig, enthousiast, uitbundig, vurig. Het dekt voor mijn gevoel niet helemaal de lading.

Op de site van Arend Landman vond ik een omschrijving van bevlogenheid van Marja den Boer, die mij raakte. Zij omschrijft bevlogenheid als volgt: “Bevlogenheid moet je niet willen definiëren. Bevlogenheid zié je. Het ziet eruit als verliefdheid, als een bijzonder soort energie. En je vóelt het, bevlogenheid is ouderwets ‘in je sas’ zijn. Het is plezier, gratis energie. Maar het is wel altijd ergens op gericht. Op zingeving, betekenis willen hebben.

Marja den Boer heeft een inspirerend boek geschreven over bevlogen mensen: ‘Durven doen wat je raakt’ waarin zij 8 kenmerken van bevlogenheid heeft geformuleerd aan de hand van 22 gesprekken met Nederlandse iconen, waaronder Neelie Kroes, Wubbo Ockels, Kalo Bagijn. Die acht inzichten zijn niet bedoeld als een recept, maar als een ‘denkwijze’ om je eigen bevlogenheid aan te boren om het verschil te maken. Mensen die bevlogen zijn die:

1. Volgen hun plezier.

2. Durven zich te laten raken door wat er op hun pad komt.

3. Laten zich niet weerhouden door hun twijfel en angst

4. Zijn bereid risico’s aan te gaan en springen met een enorme focus in het diepe.

5. Gaan ‘diep’ en vinden (het geloof in) zichzelf.

6. Leren te doseren en zetten door.

7. Blijven altijd leren, vooral van hun fouten.

8. Hebben hun intuïtie als gids en zoeken de stilte.

Uit haar interviews bleek dat bevlogenheid ook door kan slaan naar bezetenheid. Om effectief te zijn zal je je bevlogenheid dus moeten doseren en compenseren. Dat doe je door je ambities bij te stellen, lichamelijk fit te zijn, je niet te veel af te zonderen en voldoende bij te tanken door te ontspannen.

Als ondernemer ben je jouw bedrijf waarschijnlijk begonnen vanuit bevlogenheid, vanuit het verlangen een verschil te maken en iets neer te zetten waar jij in gelooft. Je hebt het lef gehad je bedrijf van de grond te tillen en bent gefocust op wat je wilt bereiken.

De vraag is dan ook of je opgeslokt wilt worden door ‘de waan van de dag’ om zo focus, plezier en verlangen te laten vertroebelen. Of dat je de dag meer onder controle wilt hebben.

Bevlogenheid is ‘energie gevend’. Werk uitvoeren in de waan van de dag is ín mijn ogen ‘energie vragend’. Wat trekt het hardst? Is het bij jou in balans?

Als ondernemer is het vanzelfsprekend dat er allerlei zaken ‘moeten’ gebeuren op de dag. Je moet je bedrijf draaiend houden en dat vraagt aandacht en actie, ook voor zaken die je niet met plezier doet.

De vraag is alleen of je jouw werkdag onder controle hebt of dat je verslaafd bent geworden aan brandjes blussen en je wordt geleefd door de waan van de dag.

De waan van de dag betekent druk bezig zijn, hard werken, brandjes blussen, verplichte nummers afwerken en toch onvrede voelen omdat met minder moeite meer bereikt had kunnen worden. Het is niet alleen een kwestie van stress en inefficiëntie, het levert ook wat op; brandjes blussen geeft een adrenalinestoot en daar kun je aan verslaafd raken. Om efficiënt te werken en stress te beperken is het van belang je hiervan bewust te zijn.

De volgende tips kunnen je helpen uit de waan van de dag te blijven:

  • Voer elke dag 3 zaken uit die van belang zijn en wat prioriteit heeft. De rest van de dingen die je doet is mooi meegenomen.

  • Maak een lijstje van ‘verplichte nummers’en bekijk welke je daar van kunt schrappen.

  • Observeer jezelf een dag of drie. Kijk eens naar waar je druk mee bent. Is het nodig of kun je efficiënter en met meer focus werken?

  • Bedenk voor je aan een actie begint of het werkelijk gebeuren moet, of jij het moet doen en of het NU gebeuren moet. Vaak doe je dingen uit automatisme en heb je ze al gedaan voor je er erg in hebt. Je verliest hierdoor jouw focus van zaken die echt belangrijk voor je zijn en waar je echt blij van wordt.

Ik sluit graag af met een uitspraak van Stephen Covey:“ De meeste mensen brengen 50 tot 60% van hun tijd door met dingen waarvan ze dénken dat die zowel dringend als belangrijk zijn.”


Extra
Schrijf je in voor de e-zine
Recent
Volgen
  • DBOLinkedIn.png
  • twitterDBO.png
bottom of page